Slijtage aan het bed: dit zijn de gevolgen voor de nachtrust Een versleten bed heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de nachtrust. Onder meer doordat het ondersteunend vermogen van het bed afneemt. In dit artikel leest u meer over slijtage aan het bed.
1. Aan welke signalen merk ik dat mijn bed versleten is?
Een bed dat versleten is, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van slapen. Dat kunt u herkennen aan de volgende signalen: ’s ochtends opstaan met een stijve rug en/of nek; last hebben van tintelende of slapende handen en armen; vermoeid wakker worden; het (te) koud of warm blijven hebben in bed, ook nadat het dekbed is aangepast; moeite hebben met in slaap komen; veel draaien en woelen in bed; op den duur van de zij naar de rug draaien; beginnen met snurken of het bed nodigt uit tot een slaaphouding waarbij de bovenste knie wordt opgetrokken.
Als u één of een combinatie van bovenstaande klachten herkent, kan het zijn dat uw slaapsysteem (bodem en/of matras) aan slijtage onderhevig is. Ook kan er sprake zijn van een te zacht matras dat geen optimale ondersteuning biedt. Daardoor trekt u de bovenste knie op en zult u meer draaien – vaak naar een rugligging.
2. Wat kan ik doen om mijn bed langzamer te laten slijten?
Regelmatig draaien en keren van het matras – minimaal een keer per kwartaal – bevordert de duurzaamheid. Dit kan echter niet bij alle matrassen. Een aantal schuimmatrassen is zo opgebouwd dat de ondersteuning en het ligcomfort niet aansluiten, zodra dit wordt omgekeerd. Als u hierover twijfelt, kunt u altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Borst Bedden.
Daarnaast is het belangrijk om het linnengoed aan te passen op de matrassen. Een schuimmatras ventileert van zichzelf matig, dus moet worden gecombineerd met een molton die vocht kan reguleren en een goed ventilerend dekbed van bijvoorbeeld wol of kamelenhaar. Hierdoor wordt er veel minder getranspireerd en hoeft het matras minder transpiratievocht te verwerken, waardoor dit minder snel slijt. Ook het gebruik van medicijnen kan een negatieve invloed hebben op de duurzaamheid van het bed.
Het is belangrijk om het juiste matras met de juiste bodem te combineren, waarbij beide onderdelen elkaar versterken. Een lattenbodem of schotelbodem functioneert het beste met een schuimmatras en een pocketveermatras kan het beste worden gecombineerd met een boxspring. De meeste matrassen slijten sneller op een spiraalbodem dan op een lattenbodem of boxspring.
3. Wat gebeurt er met het lichaam als het bed versleten is?
Een versleten bed kan geen optimale ondersteuning bieden bij het bekken en de schouder. Het lichaam reageert hierop, doordat het in de slaap meer gaat draaien en woelen. Het zoekt dan naar de juiste slaaphouding, maar het versleten bed kan die niet bieden. De eerste stap van dit proces is het optrekken van de bovenste knie. Dit gebeurt omdat het bekken onvoldoende steun krijgt. Om dit te compenseren wordt de knie opgetrokken.
Op een versleten bed kantelt het bekkengewricht naar voren. Daardoor wordt de druk op de tussenwervelschijven sterk verhoogd. Op lange termijn kan dit resulteren in schouder- en nekklachten. Deze klachten zijn niet te verhelpen met alleen een nieuw kussen en zeker niet met een nieuw topmatras, maar komen voort uit een versleten slaapsysteem. Het is in dit geval belangrijk om het matras en/of bodem te vervangen.