GEZOND UIT BED
Objectieve en deskundige inzichten over het belang van slapen

Waarom een buikslaper eerder naar het toilet moet 

De meeste slapers nemen een zijligging aan in bed, maar er is ook een kleine groep rugslapers en nog kleinere groep buikslapers. In dit artikel wordt uitgelicht welke invloed de slaaphouding op de organen heeft. 









1. Ik slaap op mijn buik. Wat doet dat met mijn organen?

Het slapen op de buik wordt om meerdere redenen afgeraden. Echter de behoefte om op de buik te slapen wordt vaak opgeroepen door een slechte ondersteuning van het bed. Wanneer uw lichaam niet de juiste ondersteuning ervaart op de zij, wordt de behoefte om op de buik of rug te liggen steeds groter.

Op de buik liggend wordt de longinhoud kleiner. Daardoor moet de ademhaling intensiever zijn om dezelfde hoeveelheid zuurstof op te nemen. De druk op de blaas neemt ook toe, waardoor je eerder naar het toilet moet.

De druk op de buik met alle organen is vaak zo hoog, dat veel mensen in deze houding de handen automatisch onder hun ribben doen. Daarmee verminderen ze de druk. Ook zijn er mensen die hun handen onder het bekkengedeelte doen.

2. Op welke zij kan je het meest gezond slapen wat je organen betreft?

De kwaliteit van de diepe slaap wordt bepaald door irritaties. Bij een juiste ondersteuning van het bed wordt uw lichaam uitgerust wakker en wordt de slaap nauwelijks verstoord door irritaties.

Als je op je zij ligt en het bed raakt versleten, trek je vaak je knie op. Het achterwerk kantelt daarbij naar het hoofd en geeft meer druk op de wervelkolom. Dan worden ook de longen kleiner en de druk op organen en blaas groter. Hierdoor ontstaan allerlei kleine irritaties in het lichaam. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de diepe slaap eerder wordt verstoord.

Als het bed dan nog verder versleten raakt, wordt de behoefte om op de buik of op de rug te slapen groter.

3. Ik slaap op een bed van 15 jaar oud, ben ik dan aan een nieuw matras toe wat mijn organen betreft?

Of u aan een nieuw slaapsysteem toe bent, zegt uw lichaam. Wanneer het bed versleten raakt, gaat u steeds meer draaien en woelen. Ook kantelt het bekken meer naar het hoofd en wordt de bovenste knie hoger op getrokken. Dit heeft invloed op uw organen. De longen krijgen minder ruimte en de druk op de blaas wordt groter. Dit veroorzaakt irritaties bij de organen. Dat heeft veel invloed op de duur van de diepe slaap.