GEZOND UIT BED
Objectieve en deskundige inzichten over het belang van slapen

Welkom op Gezond uit bed, de plek waar u zich deskundig kunt laten adviseren over slapen en gezondheid. Op deze website worden verschillende onderwerpen belicht die gerelateerd zijn aan slapen en gezondheid.  

Heupklachten en slapen: zo vermindert u de pijn

Een pijnlijke heup tijdens het slapen, kan een gevolg zijn van verkeerde drukverdeling door het bed. Hierdoor wordt het lichaamsgewicht niet op de juiste wijze verdeeld, wat tot fysieke klachten in schouder, nek, rug of heup leidt. 

Door de instabiliteit kantelt het bekkengewricht naar bovenlichaam en komt de druk op de bekkenrand. Dit resulteert vaak in een drukkende pijn: de bekkenrand is namelijk relatief scherp. Een zachter slaapsysteem draagt het bekkenvlak minder en dat verhoogt de druk op de rand – en daarmee de pijn.


Hoek benen
Aan de hoek van de benen is op te maken of het bekken goed wordt ondersteund. Als u liggend op de zij de bovenste knie sterker optrekt dan de onderste knie, dan krijgt het bekkenvlak onvoldoende steun. Als er de behoefte is om de knie erg sterk op te trekken, is het mogelijk dat er een zenuwbaan die over de bil loopt, geïrriteerd raakt. Dit is een nogal een pijnlijke ervaring.

Het bekkengewricht van een dame loopt iets breder uit dan van een heer. Daarom komen bovenstaande klachten meer voor dan bij heren. Een goed biomechanisch ondersteunend slaapsysteem kan veel van deze problemen verminderen.

Rondom het heupgedeelte zit veel lichaamsgewicht: bij het bekken zit zo’n 55% van het fysieke gewicht. Het bed slijt dus ook het snelst in het midden, omdat de heup in dit gedeelte rust. 

Hierdoor zakt een matras snel in het midden door en krijgt het heupgedeelte onvoldoende ondersteuning. De instabiliteit bij de heup zorgt voor irritaties en kan een oorzaak zijn van draaien en woelen in bed. 

Bij het heupgedeelte zijn we ook breder dan in de taille, hierdoor heeft het lichaam een ander soort ondersteuning nodig. Het dient meer gedragen te worden door het bed, dit kan vaak het best door een stugger gedeelte in het matras of de bedbodem. Op die manier worden andere lichamelijke drukpunten – bij schouder, nek of rug – verlicht en is krijgt het lichaam de juiste ondersteuning van het bed. 

Slaapsystemen

Er zijn tal van verschillen op te merken in fysieke eigenschappen (lengte, gewicht, schouder en taillebreedte etc.) dat het onmogelijk is één bed aan te wijzen dat bij iedereen past. De enige – wetenschappelijke – conclusie die geldt voor alle slapers is dat een persoonlijke en individuele benadering de enige remedie voor een gezonde nachtrust is. 

Op deze weblog kunt u informatie over de volgende onderwerpen vinden: