Hygiëne in bed: essentieel voor de duurzaamheid
Welke zaken spelen een rol bij de hygiëne in bed? Hoe houdt u het bed hygiënisch? In dit artikel wordt uitgebreid antwoord gegeven op deze vragen. Het algemene thema van deze pagina is hygiëne in bed; als u specifiekere informatie wilt over bijvoorbeeld bedwantsen, klik dan hier.
1. Hoe belangrijk is de hygiëne in bed?
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid heeft ook veel invloed op ons gevoel. We voelen ons op ons best op het moment dat we net niet transpireren. Maar als we wel zweten, is het prettig dat onze kleding en beddengoed dat gemakkelijk kan opnemen en verwerken.
Synthetische stoffen nemen nauwelijks vocht op. Een katoenvezel wel en deze voelt daarom veel aangenamer op de huid. Echter de zouten uit het transpiratievocht blijven achter in de vezel, waardoor het laken na gebruik minder prettig gaat voelen. Regelmatig wassen is dus belangrijk voor de werking van het laken. Wassen op zestig graden Celsius dood de huisstofmijt dat in ieder bed voorkomt. De huisstofmijt is een minuscuul klein beestje waarvan de uitwerpselen allergische reacties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken.
Per nacht verliest men ongeveer een halve liter vocht. Het meeste gaat via de ademhaling. De rest via de huid. Een matras moet dus veel vocht verwerken. Na tien jaar kan een matras meer dan vijfhonderd liter transpiratievocht verwerkt hebben. Buiten het feit dat transpiratievocht het matras aantast, is een minder hygiënisch matras onaantrekkelijk.
Medicijnen komen via de huid ook in aanraking met het beddengoed en komen ook in het matras. Het slaapklimaat speelt daarin een rol. Matrassen gemaakt van schuim, latex, koudschuim of visco-elastische schuim, ventileren minder en kunnen beter met een goed ventilerend dekbed gecombineerd worden. Een pocketveermatras ventileert beter. Maar ook hierin zijn schuimmaterialen verwerkt die minder duurzaam zijn bij het gebruik van sommige medicijnen.
2. Waarom is hygiëne van het matras belangrijk?
In ieder bed is huisstofmijt aanwezig. Dit zijn minuscuul kleine beestjes die zich tegoed doen aan huidschilfers en houden van een warme en vochtige situatie. De uitwerpselen van de huisstofmijt veroorzaken allergische reacties aan de luchtwegen. Wanneer u in de ochtend het dekbed open legt, droogt het bed eerder en dit remt de verdere ontwikkeling van huisstofmijt. Het is belangrijk het beddengoed te wassen op zestig graden Celsius. Dit is een temperatuur die de huisstofmijt niet overleeft.
Onder het bed verzamelt zich altijd stof. Zorg ervoor dat daar goed gezogen kan worden. Een verstelbaar bed kan daarbij erg handig zijn.
In buitenlandse hotels zijn bedwantsen een regelmatig voorkomend probleem. Na een vakantie loopt u het risico deze kleine beddiertjes mee te smokkelen naar uw slaapkamer. Laat bij thuiskomst uw koffer in de garage en was alle kleding voordat het wordt opgeborgen. Bedwantsen kunnen anders grote narigheid veroorzaken.
3. Hoe kan je een matras hygiënisch houden?
Een bed waarin je veel transpireert, moet eerder verschoond worden. Een goed ventilerend dekbed beperkt de transpiratie. Donzen en synthetische dekbedden ventileren minder. Wollen of kameelharen dekbedden ventileren veel beter. Er zijn ook uitstekend ventilerende dekbedden die anti-allergisch zijn, zoals Tencel en katoen. Na het slapen het bed in ieder geval een uur open laten leggen om te drogen, is sowieso een advies.
Een open raam zorgt voor verse en droge lucht. Mensen die sterke allergische reacties hebben, kunnen met mijtdichte hoezen het matras en dekbedden inpakken. Dit mijtdichte beddengoed heeft wel als nadeel dat het zeer slecht ventileert. Een goede molton van bijvoorbeeld 250 gram katoen per vierkante meter vangt het transpiratievocht goed op wat door het hoeslaken heen gaat. Was deze regelmatig of gebruik er twee tegenover elkaar. Eentje op het bed en één in de was.